*

JanneSuuronen

Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa?

Kulttuuria, Viihdettä, Ruokaa, Urheilua, Valokuvausta vai Vapaa-aikaa käsittelevä aihepiiri ? Näin miehisestä näkökulmasta päädyin valitsemaan aihepiiriksi urheilun :) Pilke silmäkulmassa-aihepiiri nimittäin puuttuu vapaavuoron pakollisesti valittavista vaihtoehdoista.

Sain vinkin loistavaan vuonna 1898 julkaistuun kirjaan nimeltä "Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa?". Kirja sisältää vielä nykyaikaan asti kestäviä parisuhteiden perusfaktoja meille kaikille.

Kirja on tehty aikana, jollon feminismin paha piru ei vielä ollut kietonut sormiaan suomalaisen yhteiskunnan ja suomalaisten ympärille.  Aikana, jolloin sukupuoleen katsomatta aikuisten ihmisten tuli kunnioittaa toisiaan, eikä nykyisellä tavalla tasa-arvoa keppihevosenaan käyttäen de-facto syljeksiä toisiaan.

Kirjan lukeminen ei ole suositeltavaa tosikoille eikä itseironiaan kykenemättömille ihmisille. Miehille tai naisille. Emme me maailman ihmiset sitten kuitenkaan niin paljon ole muuttuneet 120 vuodessa :)

Pari otetta kyseisestä kirjasta:

"

Pyytäkäämme ensiksi, mikäli mahdollista on, selvittää mitä tarkoitetaan käsitteellä „pahat vaimot"; sillä täydellisen selvityksen saamisen pidän minä mahdottomana. Sillä niinkuin lääkäri, tahtoessaan parantaa tautia, ensiksi tutkii taudin syytä, oppiakseen tuntemaan sitä, niin täytyy meidänkin, mikäli mahdollinen on, etsiä vaimojen pahuuden lähdettä.

Petruchio sanoo eräässä Shakspearen teoksessa „Kuinka äkäpussi kesytetään":

„Kenpä ei tiedä missä ampiaisen pistin on?" Hännässä!" Ja Catharia, tuo pieni äkäpussi, vastaa, lyhyesti, mutta sattuvasti: „Eipä, kielessä!"

Kieli on muutamissa .suhteissa hyvin hyvä esine, erittäinkin suolattuna; mutta vaimon kieli, ja erittäinkin pahan vaimon, on kaksiteräinen miekka --- hirvittävä ase. Tässä luulen keksineeni oikean sanan: Se on ase --- ja jos olemme suorat: se on vaimon ainoa, mutta terävä ase.

"

"

Meidän miesten tulee olla vaimoja järkevämmät, ja huolimatta esiintyvästä naisemansipatsioonista, olemmekin yleisesti järkevammat: me olemme heitä väkevämmät, olkaamme myöskin maltillisemmat; sillä muutoin taistelemme samoilla aseilla, ja siitä tulee hyvin erinlainen taistelu, kielitaistelu, missä me aivan varmasti joudumme tappiolle; sillä kenenkä miehen kieli voisi kilpailla vaimon kielen nopeuden kanssa. Olen maininnut miehen maltillisuutta ja tahdon siten sanoa: että ylimalkaan ainoastaan tyyni ja maltillinen mies voi luulla mahdolliseksi pahan vaimon kesyttämsen; sillä jos mies joutuu samaan, vaimoissa tavalliseen, liikutettuun ja kiihkoiseen mielentilaan, niin ei hän voi niin varovasti, kuin tulisi, vastustaa vaimon kieli hyökkäyksiä, vaan virittää tulen vielä palavammiäksi.

"

"

Mutta ellei vaimo tottele, kuinka on miehen häntä rankaiseminen? Ei hän voi kurittaa häntä kepillä niinkuin lasta; olkoon se kaukana! Ei hän voi ajaa häntä pois kuten palvelijaa tai sulkea häntä huoneesen niinkuin kaartilaista. Mitä tulee hänen tehdä?

"

 

"

Lavertelutautiin.

Parempaan yhdyskuntaluokkaan kuuluvien vaimojen lavertelemishalu löytää kahvikesteissä tyydytyksensä. Vielä vaarallisempana se ilmenee alemmissa säätyluokissa, missä lavertelemistauti voi niin peljättävällä tavalla vallita, että useinkin sellaisella lavertelemisella koko kylän asujamet saattavat tulla vihollisiksi keskenään. Omituista on siinä, että toista henkilöä koskevat tiedot aina annetaan suurimman vaikenemisen ehdolla ja vihdoin paisuvat niinkauvan kunnes vihdoin pommi räjähtää. Enimmäkseen on se täydellinen valhekutoelma, joka ennen murtumistaan on kas-
vanut sääksestä kameeliksi.

"

 

Kirjan tai kirjasen pituus, linkki tuossa alussa, on vain 40 sivua. Suosittelisin lukemista teille kaikille, joille näinä 2000-luvun tasa-arvon vuosikymmeninä jalat ovat irronneet maanpinnalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset